Trainen in de sportschool: Hoe houd je het vol?

Inmiddels sta je ingeschreven bij de sportschool, ga je regelmatig naar de sportschool maar je merkt dat het steeds lastig wordt om gemotiveerd te blijven of überhaupt om je tas in te pakken en richting de sportschool te gaan. Je motivatie lijkt wel verdwenen? Maar is dit wel echt zo? Stel je zelf eens de vraag lijdt motivatie tot actie of lijdt actie tot motivatie? Wij helpen je graag met een aantal handig tips om je fitness routine vol te houden.

1. Stel doelen

Waarom ga je eigenlijk naar de sportschool? Daag jezelf uit met een realistische doelstelling. Dit kan je motiveren om toch naar de sportschool te gaan, ook op de dagen wanneer je normaal gesproken thuis zou blijven. Let op: blijf realistisch. Ben je een beginner? Geef jezelf dan de tijd. Kies er bijvoorbeeld voor om de aankomende twee maanden minimaal twee keer per week te gaan fitnessen. Ben je inmiddels al een aantal jaar actief in de sportschool. Kies er dan bijvoorbeeld voor om je 1 RPE max van de squat met 5KG te verhogen in de aankomende maand. Schrijf je doel vervolgens op en deel deze met je partner. Zodat wanneer je een mindere dag hebt of geen motivatie hebt je een stok achter de deur hebt. Je wil natuurlijk niet jezelf teleurstellen.

2. Zoek een trainingspartner

Samen trainen is natuurlijk veel leuker dan alleen. Het sociale aspect van sporten zorgt ervoor dat je meer plezier en voldoening haalt uit je training. Daarnaast is een trainingspartner een handige stok achter de deur. Je weet elkaar te motiveren om toch te gaan en wees nou eerlijk je hebt vaker spijt van een training die je niet hebt gedaan dan wel. Ook kan je elkaar motiveren om net wat verder te gaan dan je normaal zelf zou doen. Ben je al wat langer aan het trainen en ben je inmiddels toe aan het vergroten van je spierkracht dan moet je, jezelf uitdagen. Als je een trainingspartner hebt kan die je helpen bij die ene herhaling, die je normaalgesproken niet zou doen. Of deze persoon kan je helpen bij de uitvoering van de oefening. Want hoe vaak je ook sport of hoe sterk je ook bent, uitvoering is altijd belangrijker dan het gewicht dat je gebruikt bij een oefening.

3. Gebruik een trainingsschema

Als je eenmaal een lekker ritme te pakken hebt in de sportschool wordt het tijd om eens te kijken naar een trainingsschema. Dit zorgt voor houvast en structuur in je trainingen. Heb je een drukke dag achter de rug of staat je hoofd er niet naar. Hoe lekker is het dan dat je een trainingsschema hebt die precies zegt wat je moet doen. Stel je voor dat je na een drukke dag nog een training moet verzinnen, dit zou een reden kunnen zijn waardoor je toch je training overslaat. Let wel op dat je niet zomaar een trainingsschema gebruikt. Helaas staat het internet vol met de verkeerde schema’s. Hoe verleidelijk het ook is om het trainingsschema van je favoriete Instagram influencer te gebruiken, is dat niet altijd de beste optie. Kies ervoor om een trainingsschema te gebruiken die op jouw niveau is samengesteld. Hier kan de sportschool of de personal trainer van jouw sportschool je vast bij helpen.

4. Focus op sportieve progressie

Het is belangrijk op je progressie bij te houden, zodat je op tijd je doelstellingen kan bijsturen, aanpassen of een nieuwe doelstelling kan stellen. Progressie kan je op zoveel verschillende manieren meten. Focus je niet meteen op afvallen, want gaan die 5KG minder je echt gelukkig maken? Wist je dat je gewicht niet per definitie iets zegt over je gezondheid. Focus je daarom op sterker worden in de sportschool, meer energie krijgen tijdens je dagelijkse leven of je gelukkiger voelen in het leven. Maar hoe meet je dan toch je progressie? Je kan bijvoorbeeld elke training bijhouden hoeveel gewicht je gebruikt voor een bepaalde oefening. Hierbij kan je dan progressie zien in de hoeveelheid gewicht die je gebruikt, het aantal herhalingen, je rustmomenten tussen de sets door of je uitvoering verbeterd. Sta hier eens wat meer bij stil dan het getal op de weegschaal. Dit kan namelijk van dag tot dag verschillen en dit kan heel demotiverend werken. Wat geen positieve bijdrage levert aan je motivatie.

5. Eet gevarieerd en genoeg

Om sportieve prestaties te leveren en je lichaam te laten herstellen heb je voldoende eten nodig. Want eten zorgt voor energie. Niet de supplementen van je favoriete influencer of de wondermiddeltjes die op het internet worden aangeboden. Een gevarieerd dieet blijft altijd het belangrijkste. De buurvrouw of je oom die je vertelt dat koolhydraten je dik maken kan je beter vermijden. Koolhydraten leveren energie! Iets wat essentieel is om sportieve prestaties te leveren. Sport of beweeg je vaak? En wil je dit graag volhouden? Dan moet je genoeg eten. Enerzijds om de energie te hebben om de inspanning te leveren anderzijds om van deze inspanning te herstellen.

6. Bereid jezelf voor

Zorg dat je voorbereid bent op wat je gaat doen, wanneer je dit gaat doen en met wie. Eerder hebben we al aangegeven dat een trainingspartner en een trainingsschema je kunnen helpen bij het volhouden van je sportroutine. Plan vooraf in wanneer je gaat sporten en met wie, zodat je hierbij rekening kan houden bij het plannen van andere activiteiten. Ga je direct door uit werk om te sporten? Zorg dat je al je sportspullen bij je hebt en eventueel een pre-workout snack als een banaan, rijstwafel met pindakaas of een eiwitreep. Geef je zelf ook voldoende ruimte om flexibel te zijn. Heb je een meeting aan het einde van de dag gepland staan, zorg dan dat je genoeg tijd tussen je work-out en meeting hebt gepland, zodat wanneer je meeting uitloopt dit niet betekend dat je daardoor je training mist.

7. Stop met vergelijken

Hoe demotiverend werkt het wanneer jij jezelf constant vergelijkt met iemand die volgens jou een “perfect” lichaam heeft maar jij dit maar niet kan bereiken. Kan dit voor jou een reden zijn waardoor je denkt “laat maar, het heeft geen zin, ik zal dat lichaam toch nooit bereiken”? Bedenk dan dat iedereen uniek is en een ander lichaam heeft. Focus je daarom niet op andere maar op jezelf. Vergelijk jezelf daarom alleen met; precies, jezelf. Hoe was je een jaar geleden? Hoe ben je nu? Benadruk de positieve veranderingen voor motivatie en gebruik eventuele negatieve veranderingen als verbeterpunten. Het gaat namelijk om jouw vooruitgang.

ENJOY THE RIDE!

Deel dit artikel :